15 de març del 2010

L'artrosi

L’osteartrosi, o més coneguda com artrosi , és una malaltia progressiva molt freqüent en gossos. Es tracta d’una inflamació de l’articulació que va degenerant el cartílag causant dolor i problemes biomecànics. És un procés que no té marxa enrera, és a dir, que no podem curar. El que sí es pot fer és intentar alentir el procés i pal·liar les molèsties que provoca.

Generalment es dóna en gossos geriàtrics, però pot aparèixer quan encara són joves per traumatisme o per algun problema de conformació que causin certa inestabilitat a l’articulació. Segons la mida del gos, l’artrosi afecta més a unes zones que a unes altres, però aquest tema el veurem amb més detall un altre dia.

Els símptomes més comuns són:

- Dolor articular causant o no coixesa
- Dificultat en els moviments (li costa aixecar-se o pujar al cotxe, al sofà, etc.)
- Dificultat en pujar/baixar escales
- Tendència a llepar-se l’articulació afectada
- Falta de coordinació a les extremitats posteriors

Si observeu algun d’aquests símptomes, dirigiu-vos al vostre veterinari per a que realitzi un examen físic complert i un estudi radiològic al vostre gos per a confirmar que realment es tracta d’artrosi i no d’un altre problema.
Si n’és el cas, el veterinari segurament us receptarà un condroprotector i antiinflamatoris pel dolor.
Amb l’artrosi la fisioteràpia és de molta utilitat. Amb un pla d’exercicis podem enfortir la musculatura per tal de donar més estabilitat articular i evitar l’atròfia muscular. També podem millorar la coordinació que s’ha perdut en les extremitats posteriors en casos d’artrosi a la columna. Alhora podem lluitar contra el dolor mitjançant el TENS (Estimulació Elèctrica Transcutània del Nervi), cosa que ens permetrà disminuir la dosi d’antiinflamatoris i conseqüentment els seus efectes secundaris.
Tot plegat ens permetrà, en definitiva, millorar la qualitat de vida del nostre gos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa'ns els teus comentaris i preguntes!