6 de març del 2010

Observem el nostre gos

Hi ha la falsa creença que cal ser veterinari/a per a saber que li passa alguna cosa al nostre gos. Evidentment els veterinaris podem posar nom a les malalties i reconèixer símptomes que ens guiaran fins a diagnòstics específics. Cal saber, però, que la nostra primera eina de diagnòstic són els propietaris, ja que són els qui conviuen amb l'animal i són els primers a identificar que hi ha una anomalia en el comportament o estat anímic d'aquest.
Això que sembla tan obvi, no sempre és així. Quantes vegades aneu pel carrer i veieu algú passejant un gos coix a estrebades i a sobre el renya perquè no li segueix el ritme. Sense arribar a aquest extrem, vosaltres sou els primers que podeu identificar els problemes de mobilitat del vostre gos, simplement observant com camina. Si sabem com ho fa normalment, quan hi hagi una anomalia la detectarem ràpidament. Les coixeres, generalment, són més fàcils de tractar si s'agafen al moment, que no pas si es fan cròniques.
Cada gos té un pas particular, depenent de la seva conformació. Alguns aixequen més les potes, mentre que d'altres sembla que les arrosseguin. Algunes races sembla que vagin amb l'esquena arquejada i d'altres sempre van amb el musell a terra buscant rastres. Observeu-ho tot: l'actitud, els passos, el balanceig que fa, com recolza el peu a terra, és a dir, si ho fa només amb les puntes dels dits o amb tota la planta, si presenta problemes per a pujar escales que abans no tenia...
No tots els moviments estranys són patològics, evidentment, però si sabeu la normalitat del pas del vostre gos, quan hi veieu alguna variació sabreu que alguna cosa passa. No us oblideu de consultar al vostre veterinari qualsevol anomalia que detecteu.
Doncs apa, a passejar i a observar el vostre gos !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa'ns els teus comentaris i preguntes!