13 d’abril del 2012

Cas clínic: la Kira


La Kira és una Yorkshire Terrier de dos anys. Fa un any se li va diagnosticar una malaltia a la extremitat posterior dreta anomenada Legg Calves-Perthes.

El Legg Calves-Perthes és una malaltia que es presenta en gats i gossos joves. La pateixen principalment gossos de raça petita com els terriers abans del primer any de vida. És provocada per una falta d’irrigació del cap del fèmur causada per un problema congènit o be per un traumatisme, fet que fa que tant el cap com el coll del fèmur es vagin necrosant arribant a col·lapsar l’articulació del maluc.

Com a tractament quirúrgic se li va practicar una artroplàstia de maluc, és a dir, se l va tallar el cap i el coll del fèmur afectat per tal que la musculatura de la zona passi a assumir la funció de l’articulació coxofemoral de l’extremitat posterior dreta.

Quan començà el servei de rehabilitació, la Kira no recolzava l’extremitat a terra i anava “saltant” sobre tres potes. Conseqüentment, la Kira presentava una severa atròfia muscular a l’extremitat afectada, tensió muscular a nivell dorsal i un excés de càrrega a l’extremitat posterior esquerra.

Va començar amb un pla de teràpies consistent en exercicis assistits per a reeducar la funció de l’extremitat, electroestimulació muscular per a re-exercitar la musculatura, TENS per a alleugerir els punts de dolor i massatges per a relaxar els músculs tensionats.

Després de dues sessions, quan ja va començar a recolzar l’extremitat a terra i a guanyar certa funcionalitat, vàrem introduir la hidroteràpia al seu pla de tractament. Concretament, la Kira va començar amb sessions on caminava amb mig cos submergit en aigua per a poder descarregar pes de les articulacions, i nedava durant uns minuts per tal de millorar la mobilitat de l’extremitat i augmentar musculatura.


Com podeu veure, en les sessions d’hidroteràpia els gossos porten un arnés que els ajuda a flotar i els estabilitza dins l’aigua.

Passades 5 setmanes, la Kira ja utilitzava l’extremitat amb normalitat i gairebé havia recuperat tota la musculatura perduda. Per això, se li va donar l’alta del servei de rehabilitació tot i que va continuar amb els exercicis i els massatges a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa'ns els teus comentaris i preguntes!