11 de maig del 2012

Cas clínic: en Hulk

Anem a conèixer en Hulk, un bulldog francès de 2 anys i mig. Fa unes setmanes, en Hulk va patir un pinçament vertebral que li deixà seqüeles neurològiques a l’extremitat posterior esquerre. En aquests casos, el veterinari sol recomanar que l’animal faci uns dies de repòs per a que el tractament mèdic pugui ser més efectiu.

Quan la inflamació produïda pel pinçament a l’esquena va estar estabilitzada i després del repòs recomanat pel veterinari, en Hulk va començar les seves sessions al servei de rehabilitació per tal de recuperar la bona funció de l’extremitat afectada.

En Hulk presentava debilitat muscular a l’extremitat posterior esquerre, una propiocepció lleugerament retardada, atròfia muscular del quàdriceps esquerre i dels músculs antigravitatoris de la mateixa extremitat. Aquesta atròfia li suposava una diferència de massa muscular de 2,5 centímetres entre una cama i l’altra.

Se li van pautar una sèrie d’exercicis actius i assistits per a començar a reeducar la musculatura que va acceptar ràpidament tot i el seu caràcter juganer.
Anem a veure la diferència entre aquests tecnicismes...
En els exercicis actius és el gos qui voluntàriament, animat per alguna llaminadura o joguina, realitza els exercicis que li demanem. En els exercicis assistits, el gos realitza l’exercici però nosaltres l’ajudem suportant part del seu pes o guiant on ha de col·locar alguna de les extremitats. En els exercicis passius, som nosaltres els que realitzem el moviment de les extremitats que volem que realitzi el gos sense intervenció voluntària de l’animal.

A part, a en Hulk, se’l va tractar amb electroestimulació muscular als músculs atrofiats i amb corrents TENS per a tractar el dolor dorsal derivat de la lesió. També se li realitzaven exercicis de propiocepció per a millorar la conducció nerviosa que se n’havia vist afectada per la lesió.

Després de 4 setmanes de tractament, la diferència de massa muscular ja s’havia reduït a 1 centímetre, ja no presentava tanta debilitat muscular i ja no li relliscava l’extremitat esquerra cap enrera quan es quedava dret.

Actualment, a en Hulk ja se li ha donat l’alta del servei de rehabilitació. No presenta cap diferència en la massa muscular de les seves extremitats posteriors, no mostra debilitat i ha recuperat completament la funció de l’extremitat afectada.

Tot i així, els propietaris d’en Hulk sempre hauran d’estar atents a qualsevol símptoma que mostri que pot estar patint un altre pinçament, doncs els bulldogs francesos en són una raça propensa degut a la seva conformació física.


Molta sort Hulk!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa'ns els teus comentaris i preguntes!